Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Pomeriaan kopen? Dit moet je weten!

pomeriaan kopen

De pomeriaan, ook wel bekend als de Keeshond, is een populaire hond in België. En je vraagt je vast af waarom: het is een lieve en vrolijke hond die tegelijkertijd waakzaam is en zijn baasje beschermt. Wil je een pomeriaan kopen? Dan is het handig om jezelf eerst goed te informeren. Onze huisdierspecialisten geven je graag alle informatie over de aanschaf, het karakter en de verzorging van dit hondenras.

Laten we van start gaan.

Hoeveel kost een pomeriaan?

Een pomeriaan met stamboom van een erkende fokker kost tussen de €1.500 en €3.000, en dan hebben we het alleen nog maar over de aanschafkosten. Daarnaast zijn er nog andere uitgaven, zoals voeding, een puppycursus, hondenbelasting en de dierenartskosten. Het is belangrijk om te weten dat pomerianen een verhoogd risico hebben op bepaalde erfelijke aandoeningen, waardoor de dierenartskosten soms flink kunnen oplopen, zelfs tot in de duizenden euro’s. Een hondenverzekering kan hierbij uitkomst bieden.

Waar koop je een pomeriaan pup?

Als je een pomeriaan pup wilt kopen, is het raadzaam om dit te doen via een rasvereniging. Deze puppy’s worden namelijk gefokt volgens de fokreglementen van de vereniging. Bovendien worden de puppy’s hier getest op erfelijke aandoeningen en worden er welzijnsregels gehanteerd voor de honden. Als je ergens anders een pomeriaan wilt kopen, vraag dan naar testresultaten met betrekking tot erfelijke aandoeningen bij de ouders. Op die manier vergroot je de kans dat je een gezonde pomeriaan koopt.

Let op: vermijd dat je onbewust deelneemt aan illegale hondenhandel. Kies dus nooit voor een verkoper waarvan je niet kunt nagaan hoe de pomeriaan gefokt is!

Hoe oud wordt een pomeriaan?

Een pomeriaan wordt gemiddeld tussen de 12 en 16 jaar oud. Natuurlijk zijn er uitschieters: sommige worden wel 18 jaar oud, terwijl anderen helaas maar 9 jaar oud worden. Over het algemeen heeft de pomeriaan dus een bovengemiddelde levensverwachting in vergelijking met andere rassen.

Wat is het karakter van een pomeriaan?

Het karakter van een pomeriaan is speels, actief en waakzaam. Ondanks dat het een klein hondje is, is de pomeriaan niet bang aangelegd. Integendeel, hij blaft snel en luid, zelfs naar honden die veel groter zijn dan hij. Tegelijkertijd is de pomeriaan een aanhankelijke schoothond die het liefst alles samen met zijn baasje doet. En geloof het of niet, hij houdt van wandelen. Een lange wandeling in het bos of in het park bezorgt hem een grote glimlach. Het perfecte baasje voor een pomeriaan is iemand die graag knuffelt en wandelt met zijn hond.

Hoe ziet een pomeriaan eruit?

De pomeriaan heeft een sprookjesachtig uiterlijk. Met zijn kleine gestalte, prachtige vacht, schattige snuitje en ovale ogen laat hij het hart van menig hondenliefhebber sneller kloppen. De vacht is langharig en heeft uitstaande haren, en komt voor in verschillende kleuren. Van effen wit tot wolfsgrauw, alles is mogelijk. Verder varieert de schouderhoogte van 20 tot 36 centimeter en het gewicht van 1,9 tot 3,5 kilo.

Hoe moet ik een pomeriaan verzorgen?

De verzorging van een pomeriaan vergt aandacht, vooral wat betreft de vacht. Ondanks dat pomerianen niet sterk verharen, blijven er wel veel dode haren in de vacht zitten. Wekelijks borstelen is dus noodzakelijk om klitten te voorkomen. Verder is het belangrijk om de ogen en oren regelmatig te controleren op vuil. Pomerianen hebben ook een verhoogd risico op gebitsproblemen. Regelmatig tandenpoetsen kan tandsteen en tandvleesontstekingen helpen voorkomen.

Pomerianen zijn dol op eten, misschien zelfs een beetje te dol. Ze hebben aanleg voor overgewicht, dus het is belangrijk om goed op de hoeveelheid voer te letten die ze binnenkrijgen. Gelukkig barst dit hondenras van de energie, dus eventueel overgewicht kan gemakkelijk worden weggetraind. Het zijn sowieso actieve hondjes die hun energie kwijt moeten kunnen. Minstens twee stevige wandelingen per dag en thuis een speurspelletje spelen doen deze hond goed.

Aandoeningen en ziektes bij pomerianen

De pomeriaan is over het algemeen een gezonde hond. Toch is het belangrijk om regelmatig met deze viervoeter naar de dierenarts te gaan, vooral als het een puppy is. Bijvoorbeeld voor het laten chippen, maar ook voor groei- en gebitscontroles.

Helaas komen er bij dit hondenras een aantal erfelijke aandoeningen voor. Dit zijn de vijf meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij pomerianen:

Heupdysplasie ontstaat door een verkeerde vorming van het heupgewricht bij de pomeriaan. Hierbij beweegt de heupkop niet goed in de heupkom waardoor er pijn ontstaat bij beweging van het heupgewricht. Wil jij een pomeriaan kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van heupdysplasie. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde pomeriaan koopt.

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen van het ellebooggewricht. Deze leiden tot schade en vaak ook artrose van het ellebooggewricht. Dit zorgt ervoor dat je hond pijn krijgt bij beweging en uiteindelijk kreupel zal gaan lopen. Wil jij een pomeriaan kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van elleboogdysplasie. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde pomeriaan koopt.

Bij een te losse knieschijf, ook wel patella luxatie genoemd, schiet de knieschijf naar binnen of naar buiten. Hierdoor kan een hond zijn poot niet strekken en gaat hij mank lopen. Vaak schiet de knieschijf na een paar stappen weer terug op zijn plaats. Door herhaaldelijke incidenten kan er schade en artrose aan het kniegewricht ontstaan. In dat geval is een operatie noodzakelijk. Wil je een pomeriaan kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn en vrij zijn bevonden van patella luxatie. Dit vergroot de kans op het kopen van een gezonde pomeriaan.

Bij Chiari-misvorming (CM) is de schedel te klein voor de hersenvolumes, waardoor de stroom van de hersenvloeistof wordt belemmerd. Dit leidt tot hoge druk op de hersenen en het ruggenmerg. De hoge druk veroorzaakt holtes in de hersenen en het ruggenmerg, wat ook wel syringomyelie (SM) wordt genoemd. Dit is een pijnlijke aandoening die ernstige pijnaanvallen kan veroorzaken. Wil je een pomeriaan kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn en vrij zijn bevonden van CM en SM. Dit vergroot de kans op het kopen van een gezonde pomeriaan.

Epilepsie is een verstoring van prikkels in de hersenen. Bij de erfelijke vorm van epilepsie bij honden krijgt een pomeriaan meestal de eerste aanval tussen de leeftijd van 6 maanden en 5 jaar. De ernst en frequentie van een epileptische aanval kunnen variëren per hond. In de meeste gevallen kunnen de aanvallen onder controle worden gehouden met medicatie, maar bij ernstige vormen van epilepsie kan euthanasie worden overwogen. Als je een pomeriaan wilt kopen, is het belangrijk dat de ouderdieren geen epilepsie hebben. Op die manier vergroot je de kans dat je een gezonde pomeriaan koopt.

Dierenartskosten bij een pomeriaan

Een bezoek aan de dierenarts kan qua kosten hoog oplopen oplopen. Wat de exacte kosten zijn, hangt af van de behandeling. We kunnen echter wel een gemiddeld bedrag geven voor veelvoorkomende behandelingen bij pomerianen:

  • Chippen: tussen de €25 en €55
  • Sterilisatie/castratie: bij een reu ongeveer €250 en bij een teef tussen de €500 en €600
  • Een nieuwe elleboog: ongeveer €1.800
  • Een nieuwe heup of bekkenkanteling: ongeveer €4.000 per heup

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Hondenverzekering

Als je pomeriaan niet verzekerd is en je brengt een bezoek aan de dierenarts, dan kunnen de kosten flink oplopen, soms zelfs tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je gedekt voor onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`