Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Heupdysplasie bij honden: Symptomen, Behandelingen & Vergoeding

heupdysplasie bij honden

Heupdysplasie is een veelvoorkomend en pijnlijk probleem bij honden, vooral bij grote rassen. Het heupgewricht is dan slecht gevormd, wat veel ongemak veroorzaakt. Maar hoe herken je heupdysplasie bij honden en wat kun je ertegen doen? Geen paniek, onze huisdierspecialisten leggen het je allemaal uit. En goed nieuws: met onze hondenverzekering vergoeden wij (deels) de dierenartskosten voor deze aandoening. 

Aan de slag! 

Wat is heupdysplasie bij honden?

Heupdysplasie bij honden is een probleem met het heupgewricht waarbij de heupkop en de heupkom niet goed op elkaar aansluiten. Dit kan leiden tot instabiliteit en slijtage, en veroorzaakt pijn. Jonge honden kunnen hier tijdens de groei last van krijgen, maar ook oudere honden kunnen op latere leeftijd problemen ondervinden door slijtage. 

Hoe ontstaat heupdysplasie bij honden?

Heupdysplasie bij honden kan op verschillende manieren ontstaan, afhankelijk van de leeftijd: 

  • Bij jonge honden: 

Vaak komt het door een combinatie van genetische aanleg en omgevingsfactoren. De gewrichtsbanden en bekkenspieren zijn vaak nog niet sterk genoeg om de heupkop stevig in de kom te houden. Dit kan te veel speling in het gewricht veroorzaken, wat vervormingen kan veroorzaken. Overmatige beweging, verkeerde voeding en snelle groei kunnen dit verergeren. 

  • Bij oudere honden: 

Meestal ontstaat heupdysplasie door slijtage van het heupgewricht. Overgewicht en te weinig beweging kunnen dit proces versnellen. Naarmate de hond ouder wordt, slijt het kraakbeen in de heupgewrichten, waardoor de heupkop en -kom niet meer soepel langs elkaar glijden. Dit veroorzaakt pijn en stijfheid. 

Heupdysplasie hond symptomen

Hoe weet je of je hond heupdysplasie heeft? Let op deze tekenen: 

Bij jonge honden: 

  • Je hond heeft moeite met opstaan. 
  • Je hond ligt veel. 
  • Je hond speelt niet meer. 
  • Je hond wil niet meer de trap op. 

Bij oudere honden: 

  • Je hond loopt mank, vooral na inspanning. 
  • Je hond heeft moeite met opstaan. 
  • Je hond raakt snel uitgeput, vooral na inspanning. 
  • Je hond wil niet meer de trap op. 
  • Je hond springt niet meer. 
  • Je hond verliest spiermassa bij de achterpoten. 
  • Je hond eet minder of komt juist aan. 

Diagnose van heupdysplasie bij honden

Denk je dat je hond last heeft van heupdysplasie? Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Om deze diagnose te bevestigen, zal de dierenarts verschillende stappen ondernemen:

  1. Lichamelijk onderzoek uitvoeren

    De dierenarts voert eerst een grondig lichamelijk onderzoek uit bij je hond om de beweeglijkheid en mogelijke pijn in de heupen te beoordelen.

    Kosten: ongeveer €35 tot €60 – bij een specialist ongeveer €75.

  2. Röntgenfoto’s of een CT-scan maken

    Daarna maakt de dierenarts röntgenfoto’s of een CT-scan van de heupen om de staat van het heupgewricht grondig te beoordelen.

    Dierenartskosten: voor een CT-scan tussen €800 en €1.100.

  3. Onder narcose brengen

    In bepaalde gevallen moet je hond onder narcose gebracht worden om een accurate diagnose te stellen. Dit zorgt ervoor dat je hond volledig ontspannen is, wat noodzakelijk is voor een nauwkeurige beoordeling door de dierenarts.

    Dierenartskosten: ongeveer tussen de €45 en €95 (excl. consult/diagnostiek).

Wil je meer weten over hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht of onze polisvoorwaarden.

Behandeling van heupdysplasie bij honden

Is heupdysplasie vastgesteld bij je hond? Dan zal er een behandelplan moeten worden opgesteld. Er zijn zowel niet-operatieve als operatieve behandelingsopties beschikbaar, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de leeftijd van je hond. 

Niet-operatieve behandelingen: 

  • Medicatie 

De dierenarts kan pijnstillers en ontstekingsremmers voorschrijven om de pijn en ontstekingen te verminderen. 

Dierenartskosten: ongeveer tussen de €80 en €170 per maand 

  • Voedingssupplementen 

Supplementen zoals omega-3 vetzuren en glucosamine/chondroïtine kunnen helpen bij het bevorderen van de kraakbeenopbouw en het verminderen van ontstekingen. 

Kosten: ongeveer tussen de €20 en €90 per maand 

  • Fysiotherapie 

Fysiotherapie bij honden kan helpen de spieren rond de heupen te versterken en de gewrichtsflexibiliteit te verbeteren, wat verlichting kan bieden bij symptomen van heupdysplasie. 

Kosten: ongeveer €60 per behandeling 

Operatieve behandelingen: 

  • Bekkenkanteling 

Bij jongere honden kan een operatie waarbij het bekken wordt gekanteld helpen zodat de heupkop beter in de heupkom past. Deze ingreep is enkel mogelijk als er nog geen ernstige botveranderingen hebben plaatsgevonden. 

Dierenartskosten: ongeveer €4.000 per heup 

  • Heupprothese 

In ernstige gevallen kan de heup vervangen worden door een kunstheup. Dit is een ingrijpende en kostbare operatie, maar het kan de levenskwaliteit van je hond aanzienlijk verbeteren. 

Dierenartskosten: ongeveer tussen de €4.500 en €5.000 per maand 

  • Verwijdering van de heupkop 

Als het heupgewricht ernstig is aangetast en andere behandelingen niet haalbaar zijn, kan de heupkop chirurgisch worden verwijderd. Dit wordt meestal alleen aanbevolen voor kleinere honden. 

Dierenartskosten: ongeveer tussen de €1.200 en €2.500 per maand 

Preventie van heupdysplasie

Hoewel heupdysplasie niet altijd te voorkomen is, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om de risico’s te minimaliseren: 

  • Voorkom overgewicht: Extra gewicht zorgt voor meer belasting op de gewrichten. 
  • Vermijd overbelasting: Laat je hond regelmatig bewegen zoals wandelen en zwemmen, en vermijd activiteiten die een zware belasting op de gewrichten leggen. 
  • Goede voeding: Zorg dat je hond voeding krijgt die is afgestemd op zijn leeftijd, grootte en activiteitsniveau. 
  • Kies een verantwoorde fokker: Koop een hond alleen bij een fokker die test op heupdysplasie en die bekend staat om gezonde fokpraktijken. 

Hondenrassen die vatbaarder zijn voor heupdysplasie

Sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor heupdysplasie. Voorbeelden van rassen die vaker met deze aandoening kampen zijn: 

  • Duitse Herder 
  • Berner Sennenhond 
  • Rottweiler 
  • Sint-Bernard 

Worden de behandelkosten voor heupdysplasie bij honden vergoed?

Als je merkt dat je hond symptomen van heupdysplasie vertoont, is het belangrijk om snel een dierenarts te raadplegen. Helaas kunnen de kosten voor behandeling snel oplopen. Met Figo ben je echter verzekerd voor onverwachte dierenartskosten, zo ook (deels) voor de behandeling van heupdysplasie Zo zorg je ervoor dat je hond de nodige zorg krijgt zonder dat je voor financiële verrassingen komt te staan. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering! 

We proberen alle vergoedingen en voorwaarden zo duidelijk mogelijk op onze website te zetten. Wil je weten wat de uitsluitingen en beperkingen zijn? Bekijk dan onze polisvoorwaarden of ons vergoedingenoverzicht. De polisvoorwaarden bepalen altijd wat er wel en niet gedekt is. 

`